Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası kameraların karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca'nın açıklamaları şu şekilde;
İlk kez bir toplantımızı Ankara dışında yaptık. Bilim insanlarımızın katıldığı toplantı az önce sona erdi. Koronavirüs bilim kurulunun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay deildir. 3 gün önce İstanbul'daki vaka sayılarının Türkiye'deki vaka sayılarının %40'ına ulaştığını açıkladım. Kovid-19 testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4'ü İstanbul'dadır. Hekim ve hemşirelerden, ambulans şoförlerine kadar, tüm kurumlar olarak teyakkuzdayız. Son 7 günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından %85 daha fazladır, oran 16.5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur.
İSTANBUL'UN YAKIN TEMASLISI ŞEHİRLERDE KORKUNÇ TABLO
Artış, İstanbul'un yakın temaslısı diyebileceğimiz Balıkesir ve Tekirdağ'da %96, Bilecik ve Düzce'de %99, Edirne'de 91, Bursa'da 84, Sakarya'da 76, Kırklareli'nde 71, Kocaeli'nde %63'tür. Sadece sayılan iller değil, Tüm Türkiye İstanbul'un temaslısıdır. İstanbul'da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. Nisan ayında yaşadığımız tehlike de büyüktü. Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bu duruma neler yol açtı. İstanbul dünyanın en kalabalık kentleri arasında 14'üncü sırada. İç içe yaşıyoruz, virüsün yayılmasına çok elverişli hayat şartlarına sahibiyiz. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu, kurallara uyumun azalmasıyla birlikte İstanbul'da salgın hızla tırmandı.
KÜÇÜK İHMALİN BEDELİ BÜYÜK OLUR
Salgınla savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedeli büyüktür. Sevgili İstanbullular, kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel kalabalıktır. Sosyal mesafenin uygulanabilir hale gelmesi, şartların iyileştirilmesine bağlı. Geçtiğimiz 6 gün boyunca bakan yardımcılarım ve ekibimle bu konuda çalıştık. İlgili yöneticilerle bir araya gelerek sorun teşkil eden konuları ele aldık.
İŞ SAATLERİ, UZAKTAN ÇALIŞMA, TOPLU ULAŞIM
Toplu taşıma, pazar yerleri ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulması için çalışma yapılmasını, planlamaya gidilmesini, toplu taşımaya ek seferler konulmasını istedik. İş saatlerinin yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır. Kurumlardan uzaktan erişimle evde çalışma olanağı sağlamaları istenmiştir. Toplu ulaşımda sosyal mesafe korunamıyor. Bu en büyük risk kaynaklarındandır. Bu çözümlerin üretilmesi, salgının tırmanışın sebebi olan hareketlilik ve teması azaltacaktır.
HAREKETLİLİK ŞU AN OLDUĞU GİBİ DEVAM EDERSE ARTIŞ 3 KATINA ÇIKACAK
Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse, bu durumda artış birken iki, ikiyken 4 olmayacak. Birken 3 , 3 iken 9 olacak. Virüs bir kişiden üç kişiye bulaşıyor. Bugünkünün 3 katı bir tablo çok zor bir tablodur. Temel şart olarak maske , mesafe ve temizlik kuralına uyacağız. Virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyorsa bizde hareketi ve teması 3'te 1'ine indireceğiz. Dışarı çıktığımızda 3 yere uğruyorsak bunu 1'e indireceğiz. Günde 3 kişiyle görüşüyorsak, 1 kişiyle görüşeceğiz. Bunu yaparsanız salgınla savaşmış olacaksınız. Kendimizi disipline sokalım, sonsuza kadar değil.
MECBUR DEĞİLSENİZ DIŞARI ÇIKMAYIN, AKRABA ZİYARETİ YAPMAYIN, SEYAHAT ETMEYİN
Mecburiyetiniz yoksa dışarı çıkmayın, zorunlu olmayan ziyaretlerden kaçının, hastalığa yakalanmayı göze alacağınız ziyaretleri yapın. Zorunlu olmayan seyahatleri yapmayın, hastalığı göze alacağınız seyahatleri yapın, kalabalık ortama girecekseniz bunun hastalığa yakalanmaya değeceğini düşünüyorsanız. Maskenizi çıkarmayın, virüsün size bulaşmasını göze alacağınız bir durum varsa çıkarın. Sosyal mesafe kuralına uymak mümkünken kurala uyun, uymuyorsanız hastalığı göze alacak kadar güçlü bir sebebiniz olmalıdır.
Testi pozitif çıkanlar temaslılarını filyasyon ekiplerimize eksiksiz bildirsin. Zorunlu olmadıkça akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin. Zorunlu olmayan kutlama ve törenleri erteleyin. Mümkün mertebe eve misafir almayın, teması azaltın.
Bu gece mevlid kandili, kandilinizi tebrik ediyorum. Yarın Cumhuriyet'i kuruyoruz, kutlu olsun.
(HASTANELERDEKİ SON DURUM)
Özellikle son dönem bahsettiğim şekliyle , Türkiye'nin ortalama vaka sayısının %40'ının İstanbul'da olduğunu söylemiştim. Her geçen gün ağır hasta sayımızın da arttığını her gün verilen bilgilerden biliyoruz. İstanbul'da bildiğiniz gibi, sağlık altyapımız çok güçlü, ciddi bir yatak kapasitemiz söz konusu, özellikle son dönem 7 bine yakın yatak ilavesi söz konusu oldu. Şu an içinde bulunduğunmuz Çam Sakura Şehir Hastanesi hem de iki tane acil durum hastanesi devreye girdi. Her biri 1008 yataklı, her biri 432 yoğun bakımdan oluşan hastaneler. Şu dönemde sorun olmadığını söyleyebilirim. İstanbul'da yatak sayımız 48 bine yakın, yoğun bakım yatak sayımız ise 9 bine yakın. Şu an İstanbul'da servis yatak doluluk oranımız %55, Yoğun bakım doluluk oranımız ise %66. Ventilatör için doluluk oranı %33 şu an. %66'da sadece kovidlileri kastetmiyorum. Diğer hastalar da buna dahil.
Gece 12'den sonra bildiğiniz gibi müzikli ortamların yasaklandığını biliyoruz. Bunun daha erken saatlere çekilmesiyle ilgili bilim kurulunun önerisi oldu. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımız bu öneri doğrultusunda bir duyuru yapmış olur.
AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM! BAKAN TARİH VERDİ
16 yerli çalışması devam ediyor. Bu aşılardan insan fazı çalışmasına yakın 3 aşı olduğunu söylemiştim. Bugün deneysel araştırma laboratuvarımızı da ziyaret ettik. Hafta sonu itibariyle istenilen şekliyle aşı çalışması tamamlanırsa, gelecek hafta ilk insan uygulamaları başlayabilir. Ondan önce biliyorsunuz 5 gün karantinaya alım süreci var. Gelecek hafta karantinaya alım süreciyle birlikte ilk insan aşaması başlamış olacak. Bunun dışında Yurt dışından faz 3 çalışması Türkiye'de yapılan iki aşı var. Biri Phifizer'in biri de Çin'in aşısı. Şu ana kadar herhangi bir yan etkinin olmadığını, muhtemelen kasım sonunda bu anlamdaki bağışıklık durumu konusunda bilgilenmemiz olmuş olur. Bu aşılarla ilgili de Aralık ayında aşıyla ilgili de 5 milyon gibi (eğer başarılı olursa) aşıyı uygulama şansımız olacak. Aralık'ın ardından aşılama devam edecek. Bizim aşımız Nisan ayı itibariyle devreye girer diye tahmin ediyoruz. En az 3-4 aşının o dönemde bir noktaya geleceğini düşünüyorum.
SEYAHAT YASAĞI GELECEK Mİ?
Şu an böyle bir kısıtlama düşünmüyoruz. Bir buçuk ay önce Antep'te yükselmişti, Mardin'de, Batman'da vaka sayıları yükselmişti. Ankara'da İstanbul'un 5 hafta önce iki katıydı, şu an İstanbul Ankara'nın 5 katı. Ankara tedbirlerle geriledi. Ankara'da sokağa çıkma yasağı vesaire yapılmadan bu sonuçlar alındı. 16.5 milyon vatandaşımız tedbirlere uyma konusunda hassasiyet gösterir, bizler de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirirsek, bundan çıkacağımıza inanıyorum. Seyahat kısıtlaması düşünmüyoruz.
OKULLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Okullarla ilgili ciddi bir artışın olmadığını biliyoruz. Toplumun genelinden farklı olmadığını söyleyebiliriz. Salgının seyriyle birlikte diğer sınıfların ilave kademeli bir geçiş olması daha önce konuşulmuştu. Kademeli geçişin olup olmayacağını, salgının seyri belirleyecek. İstanbul özelinde baktığımızda ilave bir sınıfın kademelendirmenin bilim kurulunun önerisi olmadığını söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi tercihe bağlı, 2+5 ile eğitim devam ediyor, önümüzdeki haftalarda doğrusu bununla ilgili bilim kurulunun kademelendirmeyi devam ettirme noktasında bir yaklaşımı şu an yok.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder