ABD tahvil faizlerindeki sert yükseliş ve Berat Albayrak'ın kabineye tekrar geri döneceği iddiaları Dolar/TL'de yükselişe neden oldu. Güne 7,15 seviyesinden başlayan dolar/TL kuru, bu akşam saatlerinde 7,44’ü gördü. 6 Kasım 2020’de 8,57’yi gören kur, geçen hafta 6,89’a kadar gerilemişti.
Güne 8,71 seviyelerinden başlayan euro/TL de 9,08’in üzerini gördü.
TL’nin de aralarında bulunduğu gelişen ülke para birimlerinin genelinde dolar karşısında değer kaybı görülürken, bunda ABD tahvil faizlerindeki sert yükseliş etkili oldu.
Merkez Bankası’nın dün aldığı zorunlu karşılık oranlarını artırma kararının, bir kez daha “Merkez Bankası faiz artırmamak için yan yollara sapıyor” şeklinde algılanması, rezerv tartışmaları ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kabineye dönebileceğine dair iddialar, TL’deki değer kayıplarını artırdı.
Öte yandan, ABD borsalarında da sert satışlar var. Nasdaq borsasında düşüş yüzde 3’ü aştı. Tesla hisselerindeki kayıp yüzde 6’nın üzerinde.
EN ÇOK DEĞER KAYBI TL’DE
Gelişen ülke para birimleri arasında bugün dolar karşısında en yüksek değer kaybı TL’de oldu. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3,6’yı aşarken, ikinci sırada Güney Afrika randı yer aldı.
Meksika pesosu, Brezilya reali ve Rus rublesi sert kayıp yaşayan diğer para birimleri oldu.
ABD TAHVİL FAİZLERİ VE İÇERİDEKİ ENDİŞELER ETKİLİ
Kurlardaki yükselişi değerlendiren Tera Yatırım ekonomisti Enver Erkan, “ABD tahvil faizlerindeki yükselişin anomali yaratıyor ve gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu sebeple gelişen ülke para birimlerinde ciddi değer kaybı oluşuyor. TL bu döngünün içine girdi ve toplam değer kaybında negatif ayrışan bir konumda” dedi.
“Merkez Bankası’nın ortodoksiden uzaklaşacağına dair endişeler TL'nin reaksiyon aralığını artırdı” diyen Erkan, “Üzerine ABD 10 yıllık tahvil faizindeki hareketi de bu akşam beklentileri aşınca, gelişen ülke para birimlerine gelen baskıdan TL de etkilendi” yorumunda bulundu.
ABD tahvil faizlerindeki yükseliş enflasyon endişelerini artırırken, riskli varlıklardaki değer kayıplarını da beraberinde getiriyor.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder