Responsive Ad Slot

Son Eklenenler

latest

Kiracılar Dikkat! Ev Sahipleri Sizi Bu Sebeplerden Dolayı Çıkaramaz

Artan kiralar nedeniyle ev sahiplerinin kiracıları çıkartmak için kullandığı argümanlara karşı kiracıların hakları neler? Detaylar haberimizde.

2022/05/23

Artan konut ve kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Ev sahipleri yüksek kira için çeşitli sebeplerle kiracısını çıkarmak isteyince kiracılar, haklarını araştırmaya başladı. Konuyla alakalı Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Emre Gökyayla, son haftalarda gündemden düşmeyen kira fiyatlarındaki artış ile ilgili ‘Kira Hukuku’ kapsamında özel açıklamalarda bulundu.


En Fazla Enflasyon Oranında Zam

Ev sahipleri kontratı dolan kiracıya en fazla enflasyon oranında kira zammı uygulayabilir. O da şuan için yüzde 34,46 oranında. Türkiye Borçlar Kanununda belirtilen bu kira bedeli ile ilgili Prof. Dr. Kadri Emre Gökyayla şu açıklamalarda bulundu; “Mayıs ayı kira artış oranı TÜİK verilerine göre yüzde 34,46’dır. Bu, kira bedeline yıllık olarak yapılabilecek azamî artış oranını ifade eder. Kiracı ile kiraya veren arasındaki Mayıs 2021’de bir yıllığına kurulan sözleşmede kira bedeli bin lira ise, Mayıs 2022’de kira bedeli en çok bin 346 liraya yükseltilebilir. Zira Türk Borçlar Kanununun 344. Maddesiyle, kira bedelindeki artışın endeks ile tayin edilen oranı aşamayacağı emredici olarak hükme bağlanmıştır. Taraflar, kira bedelindeki artışı endeks + yüzde 10 veya endeksten bağımsız olarak örneğin yüzde 50 biçiminde kararlaştırsalar da sonuç değişmeyecektir.”


Rayiçler Yükseldi Diye Kiracılar Tahliye Edilemez

Kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için rayiçlerin yükselmesinin bir geçerliliği olmadığını belirten Gökyayla; “Rayiçlere ve TÜİK verilerine göre enflasyon oranının kira bedelindeki artıştan daha yüksek olması, kiraya verenin, kira sözleşmesini sona erdirmesi için haklı bir sebep de değildir. Yani, rayiçler yükseldi diye kiracı kiralanandan tahliye edilemez. Bu, hem konut hem işyeri kiralarında geçerlidir. Kiraya verenin, hangi sebeplere dayanarak, konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin sözleşmeleri sona erdirerek, kiracının tahliye edilmesinin sağlayabileceği, Türk Borçlar Kanununda sınırlı sayıda sayılmıştır. Rayiçlerin, yapılabilecek artış oranının üzerinde artması, bir haklı sebep değildir. Buna karşılık, beş yıllık kira süresi geçmişse, kira bedelinin rayice uygun hâle getirilmesini kiraya veren talep edebilir” dedi.


Çocuğu oturmazsa 3 yıl kiraya veremez: ‘Oğlum gelecek’ bahanesine kanmayın

Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Başvuru Yap
© all rights reserved
we Google